lunes, 21 de marzo de 2016

Poesia i crisi

Per què no afegir poesia a tota aquesta situació de crisi? Pens que necessitam la poesia avui més que mai. Escoltem la veu de les paraules, escoltem els poetes. Entre tant de número i balanç, entre la fredor de la tècnica i la mecànica, entre la solitud i el companyerisme, entre... La poesia social està present i té molt a dir, no sols criticar i denunciar determinades situacions, també donar un raig d'il·lusió, esperança i compromís per un futur millor.
Anti-crisis
(Carlos Gargallo)

Que de la noche al aire sus suspiros
y que salga el sol de cada día.
Que no está la cosa para más sorpresas
de esas que hunden al mundo en la miseria.

Que hay que cambiar los pensamientos negativos,
apoyar el hombro sin requiebro
para salir de este embiste
donde estamos consumidos.

Que hay que abrir las ventanas
para alzar la voz y llegar bien lejos;
razones son suficientes
para matar a esta crisis
que el hombre mismo se ha inventado.


Dar la cara
(Carlos Gargallo)

Cuando todo esto desaparezca
y la luz vuelva a raudales.
Cuando suba el telón
con obra renovada
y reaparezca la ilusión
que quedó perdida,
entonces,
caminaré cogido de la mano
de un arco iris de mil colores.

No quedará penumbra
por los rincones de la casa,
ni lágrimas que ahora inundan
el corazón triste
de pena en el alma.

Salir corriendo
no ayuda,
mejor si acaso, dar la cara.
Les il·lustracions són de Julia Freund.

1. Explica el contingut dels dos poemes. De què parlen? Xerren de la crisis, de que hi ha moltes vegades que em de fer d'escoltar-mos.  En quina persona estan escrits? Està escrit en primera persona. Tracten un tema d'actualitat? Sí.

2. Fes-ne un resum per estrofes de cada un d'ells.
·Demos la cara a esas cosas que nos hacen hundirnos.
 

·Tenemos que confiar más en nosotros mismos y aprender de nuestros errores.
 

·Gritar nuestros miedos.
 

·Que si no me quedan a esos amigos, yo ya me los buscaré.
 

·Escapar de nuestros miedos no sirve de nada, mejor ir a la cara.





3. Són positius o negatius? Per què?
Positius, perquè trob que te tota la raó, hem de lluitar per als problemes i no deixar-los anar, ser forts i lluitar per fer el que de veritat volem.




                 1. Explica el que tens pensat fer aquesta setmana santa. Segueixes alguna tradició?
El que tenc pensat fet es sortir de festa, ja que podem aprofitar aquests dies que tenim vacances, dormir molt, quedar amb els amics i anar fer dinars i panades amb la família, anar a la berena i sobretot, anar a entreno. 

viernes, 18 de marzo de 2016

Observa atentamente la siguiente imagen


    1) Realiza una lista de los elementos que la componen. Luego agrega a cada uno de los objetos adjetivos que los caractericen.
Por ejemplo: el cielo –> luminoso, claro

 

flor-> bella, viva  / campo-> verdoso, ambiental
 

    2) Dados los siguientes sustantivos y adjetivos, utilízalos en un ejercicio de descripción. No es necesario que los ubiques en el mismo orden en que aquí aparecen.


El cielo está nublado.

Las zapatillas de mi padre se están rompiendo.

El girasol tiene los pétalos amarillos.

Los arbustos tienen un color muy sorprendente.

Hay gusanos en la hoja verde del girasol.
  3) A veces ciertos hechos provocan sensaciones que solamente nosotros sentimos. Por ejemplo:

El maestro me pidió el trabajo y yo sentí que mi estómago se retorcía como una goma de mascar.
¿Recuerdas que te haya ocurrido alguna vez algo parecido?. Realiza una breve narración , en donde se incluya especialmente la descripción de estas sensaciones internas. 
 
 
A mi me pasa algo parecido cuando me habla la persona que me gusta, siento que desde el corazón hasta la garganta me sube algo, no se como explicarlo, pero ahí esta, algo que no me deja hablar ni respirar bien, como un nudo en la garganta.



         1. Cerca una imatge de l'obra de Goya La família de Carles IV i respon les preguntes:

                       








 -Qui són els dos personatges centrals? 
     Carles IV amb la reina Maria Lluïsa  
  
 -Què destaca Goya de la indumentària de les dones?
  

 -I de la indumentària dels homes?     

 -On és el pintor?Es a la part esquerra, de blau

         Està il·luminat? Sí, encara que també te un poc de obscuritat 
        

jueves, 17 de marzo de 2016

Inhala alegria




     1. Cerca informació sobre els contes. Definició i característiques generals. Després en cerques un i el penges al teu bloc amb un resum del mateix.
   
Un conte és una narració escrita en prosa, generalment breu. Els contes poden ser tant de caràcter fictici com real. El conte, en tant que gènere (o subgènere) literari, té les seves pròpies característiques; és una forma destacada dins de la narrativa breu i, a diferència de la novel·la, presenta una màxima concentració narrativa i una major intensitat. Té una il·lustre tradició escrita de segles, a la qual caldria afegir una important tradició oral.
El conte pot presentar diverses i diferents formes:

·El conte tradicional: Vénen de la tradició oral de cada cultura i acostumen a tenir elements meravellosos i a ensenyar una lliçó moral. També se'ls coneix com a contes de fades o conte popular. Els contes populars es caracteritzen per l'ús d'un llenguatge molt col·loquial i de diverses fórmules d'encapçalament i d'acabament: Una vegada hi havia..., Temps era temps..., I van ser feliços i van menjar anissos, Catacric-catacrac, conte acabat... etc.

·El conte literari: Altres formes narratives com la novel·la bàsicament per l'extensió (s'acostuma a prendre com a mesura el fet que es pugui llegir d'un sol cop, per bé que els límits no en són exactes). Julio Cortázar el defineix pel seu efecte, mentre que el conte és d'efecte únic, ja que s'explica una història, en la novel·la la voluntat és més global. El conte ofereix, en la seva estructura sintètica, una gran intensitat en la trama. Cal que l'autor domini els registres, l'argument, els personatges, tots els aspectes de la creació, ja que en la síntesi és més fàcil d'advertir-hi els errors; per tant, el gènere demana més atenció i mestratge per part de l'escriptor. Ateses aquestes característiques d'especificitat i síntesi, el conte ha donat tot sovint mostres d'una rara i fascinant bellesa fruit de la meticulositat de l'autor.

- Després en cerques un i el penges al teu bloc amb un resum del mateix.
  Fa un dies em vaig besar amb el meu enemic dues vegades i una ho vaig besar jo. Sempre he esquivat qualsevol contacte amb un home, però ara estic en una escola mixta. El primer dia de classe només vaig parlar amb les noies. Em vaig fer moltes amigues i la majoria d'elles em va dir "Ets molt bonica". Jo contestava "Gràcies, tu també". Fins que un tipus em va dir: "Estàs bé guapa" i jo li conteste: "No m'interessen aquests comentaris si provenen d'una repugnant persona" i em va dir "Vés a la merda, creguda".Després es van acostar molts nois fastigosos al meu, em deien que era bonica, però amb els meus comportaments antipàtics em vaig a odiar amb tots els nois, a excepció dels més tranquils. Després, com a la 4 hores, arribo un tipus antipàtic i agressiu, fins i tot ho vaig deduir quan el vaig veure, i només li explico que se li va fer tard per arribar i tots vam fer cara de ¿WTF? És clar, aquest nen estúpid robatori el cor de mig saló. Segons és sexy, és clar he d'admetre que si està com vol, però aquest no era motiu per no odiar-lo.En resum, com a mes ja erem enemics. Sempre ens mirem de reüll i sempre barallem en públic. Vaig saber que se li va morir la seva àvia. Ell viu amb la seva tia i la seva àvia. Em vaig sentir malament per ell, perquè aquell dia estava molt callat, ni barallar volia. A sobre els mediocres del saló només volien saber la xafarderia i com a la sortida em quedi sola amb ell, tenia el cap cot, i quan li vaig parlar em vaig adonar que estava plorant, i em crit "ves-te'n" i el vaig abraçar.Li vaig dir que em perdonés, que ja no ho anava a molestar i em volteig a veure i lentament va apropar els seus llavis i el pitjor és que em vaig deixar i era el meu primer petó. Em va besar i no sé què fer. No va ser fa mal, jo volia que em besés.L'endemà només em va somriure i no parlem fins a la sortida i em va dir que em quedés i em vaig quedar. Després em va tornar a abraçar i va tornar a plorar, però a mi veure-ho plorar és irresistible, així que el besi i ell es va deixar.Estic en xoc perquè jo el besi, l'endemà em vaig tornar a quedar i em va tornar a besar i aquesta vegada li pregunti que si seguíem sent enemics, i em va dir "¿Els enemics fan això?"

RESUM:
Era una noia, que es volia apuntar a una escola de nines, però per mala sort, es va tenir que apuntar a una escola mixta. En un  dels seus primer dies va conèixer un al·lot amb el qual ell li deia moltes comentaris bons, amb indirectes de que era guapa i coses d'aquestes, però més temps més tard, aquests es veren començar a veure, i un dels dies de cop i volta es varen donar un dels seus primers petons.

  2. Explica el conte que més t'agradi i per què. Pensa a penjar imatges de tot.

Un dels contes que més m'agraden, encare que quedi infantil, serien els tres porquets que fa la representació a que si fas feina pots aconseguir el que vols o per exemple, la caputxeta vermella, que fa la referència a que no et pots fiar de cap desconegut, encare que moltes vegades els que son coneguts et fan les putades més grans.

 


 























lunes, 14 de marzo de 2016

1. Fes la sinopsi de la pel·lícula que hagis vist durant aquestes vacances. Acompanya-la d'imatges.

Carlos, és el jove protagonista de l'èxit de la sèrie de televisió Campament Sagnant i un dels grans ídols adolescents del moment. No dubta a utilitzar la seva fama per exercir de golf i trencacors. Un matí, desperta tancat en una casa enorme després d'una nit de festa salvatge. Al costat d'ell hi són, també atrapades, tres noies amb les que va tenir diferents fantasies sexuals en aquella mateixa nit.A través d'un telèfon mòbil, des del qual no poden trucar, aniran rebent diferents vídeos. Poc a poc ells aniran descobrint que no són els únics tancats, que una amiga de les noies va morir la nit anterior a la festa i que el seu cadàver pot estar encara a la casa. Mentre intenten descobrir que ha passat, diversos components del grup aniran desapareixent, i la resta veurà la mort dels capturats, en vídeo o en directe, sense poder evitar-la. La figura que segresta i executa els joves va vestida igual que el misteriós assassí que apareix en la sèrie que protagonitza Carlos. Els que quedin vius descobriran que el que està passant té relació amb la festa de la nit anterior i sobretot amb la figura de Carles, el seu personatge públic, i els seus embolics de faldilles en la ficció i en la realitat.
 









 

   2. Lèxic - Els sinònims i els antònims 
Sinònims: Les paraules sinònimes són les que tenen el mateix significat
Antònims Els antònims són aquelles paraules que tenen significats contraris.

1. Busca un sinònim de les paraules en negreta d‟aquest text:
         Reservat, comenta, poca, derrota, afany, l'any, contemplar.  
Història del creixement econòmic a Mallorca 1700-2000, llibre de Carles Manera, ha estat guardonat amb el IX Premi Catalunya d’Economia, que atorga la Societat Catalana d’Economia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, amb el suport de Caixa Catalunya. L’estudi trenca amb l’escassa investigació sobre la història de la realitat econòmica de Mallorca i esvaeix la típica visió de l’illa com a paradís turístic. En l’obra es pot veure l’evolució econòmica de l’illa balear durant tres segles, des de les dificultats en temps de l’absolutisme de Felip V i la pèrdua de poder del nobles amb el creixement del pes dels comerciants, fins a l’època de la industrialització, en què s’observa el dinamisme que ha caracteritzat sempre Mallorca.
Dossier Econòmic de Catalunya, 10/10/03

   3. Escriu els antònims de les paraules següents:

       Vendre, minvar, arronsar, desconnectar, empitjorar, netejar, desanimar, oblidar, aprimar, descosir, encendre, treure, demanar, perdre, unir, disminuir, embravir, sortir, escalfar, aclarir, baixar, vestir, comunicar, negar, endarrerir.
 
       Vendre; comprar minvar; augmentar  desconnectar; connectar empitjorar; millorar netejar; embrutar desanimar; animar oblidar; recordar aprimar; engreixar descosir; cosir encendre; apagar treure; afegir  demanar; oferir perdre; guanyar unir; desunir  disminuir; augmentar sortir; entrar escalfar; 
entrenar baixar; pujar vestir; desvestir comunicar; incomunicar negar; afirmar endarrerir; avantatja. 
  
 4. 1.Subratlla l‟opció correcta segons el context de cada parella de mots.

a. M’hauries de donar la teva (
adreça/direcció) de Barcelona.
b. Vaig bé en aquesta (adreça/direcció) per arribar al Montseny?
c. Si segueixes carrer (a dalt/amunt) trobaràs la plaça de Francesc Macià.
d. He pujat (a dalt/amunt) de tot de l’edifici i m’he trobat el teu germà.

e. No m’he pogut (seure/asseure) en tot el trajecte.
f. Aquest diumenge han fet un concert d’(orgue/òrgan) a la catedral.
g. Hem estat esperant de braços (plegats/creuats) tot el dia.
h. M’agrada més el formatge (tou/tendre) que el formatge sec.
i. (Posa‟t/fica’t) el jersei.

j. Estàvem preparats per començar la cursa, però vam haver d’esperar el (tret/dispar) de sortida.










jueves, 10 de marzo de 2016

Dites sobre l'amor

Tria els deu refranys amorosos que més t'agradin, els penges al teu blog cada un amb una imatge. Després inventa'n cinc. Penja el refrany que t'hagi agradat més a la pàgina "Sota el mateix estel", acompanyat d'una imatge. També has de penjar-ne un dels que t'hagis inventat, posant el teu nom com a autor.

 

Dites populars i refranys sobre l'amor i els enamorats.

Com vols que et vulga, si el qui vull que en vulga no em vol com vull que em vulga

De l'amor se'n parla molt, fins i tot al nostre refranyer. Us fiquem una recopilació de dites populars i refranys que parlen de l'amor, del desamor, dels enamorats...

A casar ni a recules s’hi pot anar
A la ben casada, només el seu marit li agrada
A marit gelós, la dona maca
A qui diu no, no el casen
Abans el Déu era l'amor, avui és l'or
Abans que et cases, mira el que fas
Afortunat en el joc, dissortat en amors
Al cor de les persones, ningú no hi entra
Al que es casa per interés, li ixen los comptes al revés
Al mal de cor, no li vages amb disgustos ni pors
Allà on hi ha amor, no hi ha rancor
Amants i lladres, busquen foscors i racons
Amor comprat, dona'l per venut
Amor de boig, vós per altre i jo per vós
Amor de Carnestoltes, amors de revoltes
Amor de festes de carrer, el millor no val un dobler
Amor de lluny i fum d'estopa, tot és u
Amor fort dura fins a la mort
Amor gran venç totes les dificultats
Amor i senyoria, no volen companyia
Amor que aplega a l'oblit, amor que no ho ha sigut
Amor de boig, vós per altre i jo per vós
Amor sense patir, això no pot ser
Amor, amb amor es paga
Amor, tos i diners no es poden amagar molt de temps
Amoretes de gener, per sant Miquel bolquer
Amors i juraments se'ls endú el vent
Cada ase s'enamora del seu bram
Cada u està gelós de lo seu
Cal educar per amor i no per temor
Cap on el cor s'encamina el peu camina
Casar-se no es sols portar el ram
Cor apassionat no vol ser aconsellat
Cor sense amor, jardí sense flors
Costa molt poc d'enamorar i costa molt més de conservar
De mal d'amor, els metges no en curen
De sembrar i casar, consells no vulguis donar
De tant que et vull et trec un ull 
Dona bonica i marit gelós, mai no tenen repòs
El boig té judici i l'enamorat no té seny 
El cor no parla, però endevina
El llamp i l'amor cremen el cor
El primer casament: amor, el segon: companyia i el tercer: tonteria
El sentiment agut és mut
Els amors passen, els amics queden
Els primeres amors són els millors
Estimar i no ser estimat és com respondre i no ser preguntat
Festeig llarg, parent de la mort
Herència forta, casament en porta
Jurament d'enamorat, se'n riu d'ell el gos i el gat
L'amor el va pintar un cego
L'amor és com la lluna, si no augmenta minva
L'amor és el desig irresistible de ser irresistiblement desitjat
L'amor sempre té excusa
L'amor tot ho perdona, menys l'engany
Mal d'amor és mal de jove; recaiguda de vell hi deixa la pell  
Mans gelades, enamorades
Ni abril sense flors, ni joventut sense amors
Pensen els enamorats que tothom té els ulls tancats
Per l'home enamorat, no hi ha dona lletja
Per mal casar, val més a ca-seva estar
Quan em mires i et rius, senyal que em vols
Quan la fam entra pel portal, l'amor fuig per la finestra
Qui bé ama, tard oblida
Qui estima, defectes no mira
Qui té amor, no dorm
Renyeixen els amants, i s'estimen més que abans
Si vols que et vulguen, fes-te voler
Val més ser amat que temut
 
 

Tria els deu refranys amorosos que més t'agradin, els penges al teu blog cada un amb una imatge. 

Amor de boig, vós per altre i jo per vós.

 Resultado de imagen de Amor de boig, vós per l'altre i jo per vós.

 

 

 

 

 El cor no parla, però endevina.

 

 

 

 

 

L'amor el va pintar un cego. 

 

 Si vols que et vulguen, fes-te voler

 
 
 
 
 
 
 
 
 1. Aquí teniu un poema preciós del cantautor Lluis Llach. Cerca informació sobre el mateix, penja imatges d'ell i per introduir el poema i llavors: A. Fes un resum del poema i explica'l cada quatre versos.
                                                
                                                                     B. En quina persona està escrit, en primera o en tercera? En primera persona.

 Aquest fet fa que el poema sigui més subjectiu o més objectiu? Objectiu.

                                                                     C. Quin és el tema del poema? El tema del poema es una poc de l'amor i d'aconseguir un somni.
                                                                     D. Analitza'l formalment com tu ja saps.

                                                                     E. Opinió personal. El poema m'ha agradat molt trob que expressa de una molt bona manera el seus sentiments.  

                                                          





Jo hi sóc només si tu vols ser-hi,

no tinc altra veritat,

ni enganys ni cap gran misteri,
si tu hi vas, també hi vaig.
No tinc país
sense tu,
tampoc tinc demà...
així doncs per sempre
mantinc el repte,
només si hi vas jo hi vaig.



Jo hi sóc si també vols ser-hi

tan sols per fer un camí junts,
pel goig de seguir petjades
que ens han dut molt lluny.
Pel plaer d'un demà que engresqui
perquè ens hi trobem a gust
refent l'art de viure
poder conviure
el somni d'un món més just.
Lluis Llach

Lluis Llach: és un músic, cantautor i escriptor català. Va ser l'últim component del grup dels Setze Jutges i se'l considera un dels capdavanters del fenomen de la Nova Cançó. Ha estat un referent no solament musical, sinó també intel·lectual de tres generacions. Perseguit pel franquisme, als anys setanta va haver d'exiliar-se un temps a París. Al setembre de 1979 va esdevenir el primer cantant no operístic que va actuar al Gran Teatre del Liceu per presentar Somniem. El 6 de juliol de 1985, Llach va congregar 103.000 persones al Camp Nou durant la celebració d'un concert, el més gran fet mai a Europa fins aleshores

 Entre el 1969 i el 2007, Llach va enregistrar 33 discs. La seva cançó més popular i més compromesa, L'estaca (1968), fou adaptada com a himne pel sindicat polonès Solidarność fundat per Lech Walesa, i també es va convertir en l'himne oficial del club de rugbi Unió Esportiva Arlequins de Perpinyà i de la Revolució de Tunísia de 2011. El 2011 va crear la Fundació Lluís Llach al Senegal. El seu llibre Memòria d'uns ulls pintats fou un dels més venuts de l'any 2012. És un dels fundadors de l'Assemblea Nacional Catalana.
A les eleccions al Parlament de Catalunya de 2015, Lluís Llach va liderar la llista de la coalició independentista Junts pel Sí a la circumscripció de Girona



 Resultado de imagen de lluis llach